Positief op zondag: hoe een geoloog mensen zonder stem weer laat spreken

(HMH) Binnen de KNO-heelkunde is veel aandacht voor communicatie en communicatieve vaardigheden, op welke manier dan ook. Stemverbeterende chirurgie, logopedie, een spreekuur voor communicatieve vaardigheden bij kinderen en een uitgebreid scala aan gehoorverbeterende behandelingen. En dit zijn lang niet alle voorbeelden. Het uitgebreide arsenaal van de KNO-heelkunde krijgt versterking uit een ietwat onverwachte hoek. David Niemeijer is de naam, en geologie is eigenlijk zijn vakgebied.
 
Door een gebeurtenis in zijn omgeving besluit hij een virtueel toetsenbord te ontwerpen, om zo iemand die handen niet meer kan bewegen, toch te laten typen en de computer te laten besturen. Zijn succes op dit gebied leidde tot het ontwikkelen van de software achter Proloquo, naar het Latijn voor ‘hardop spreken’. De huidige versie, de app Proloquo2Go stelt mensen die niet (meer) kunnen spreken in staat zijn om middels symbolen snel en duidelijk te communiceren wat ze echt bedoelen. De kracht zit hem in de mogelijkheid om niet alleen het leidend voorwerp duidelijk te maken, maar ook de intenties en emotie er snel aan te koppelen.
 
In plaats van ‘artikel’ en ‘lezen’ als losse duidingen, kan een gebruiken nu snel duidelijk maken het artikel al gelezen te hebben, of het artikel graag te willen lezen.
 
Voor dat laatste kunt u op de onderstaande link klikken. De tweede link verwijst naar de website van de ontwikkelaar van de app voor meer informatie.
 
Mocht u iemand tegenkomen die moeite heeft om te communiceren, dan denkt u hopelijk aan deze mogelijkheid om diegene weer meer hardop te laten spreken. Fijne zondag!

De mens achter de (sarcoïdose)patiënt: mooi initiatief, ter lering en inspiratie

(HMH) Vandaag organiseert de patiëntenvereniging voor patiënten met sarcoïdose een (deels) online bijeenkomst over de mens achter de sarcoïdosepatiënt. Beide aspecten zijn voor KNO-artsen eveneens interessant. Niet alleen kent sarcoïdose ook uitingen op KNO-gebied, het leven van mensen met een chronische (autoinflammatoire)aandoening kent vaak gevolgen op KNO-gebied die het dagelijks leven negatief beïnvloeden.
Het is kort dag om nog fysiek deel te nemen, maar de live stream is zeker een goede tweede optie om toch mee te kijken bij dit mooie initiatief om de belevingswerelden van patiënt en behandelaar of naaste nader tot elkaar te brengen.
 

Klik op de onderstaande link voor meer informatie en deelname.

Registreren zorgactiviteit en zorgproduct voor plaatsen actief middenoorimplantaat per 01-01-2024

(AS) Per 1-1-2024 is het mogelijk om een aparte zorgactiviteit (031920, plaatsen actief middenoorimplantaat) en zorgproduct (ZP 089999105, ZP 089999106 of ZP 089999107) te registreren voor het plaatsen van een actief middenoorimplantaat.  Het plaatsen van een actief middenoorimplantaat kan een alternatief zijn voor patiënten die slechthorend zijn en geen normaal hoortoestel kunnen verdragen.
Er zijn voorwaarden gesteld door het Zorginstituut Nederland aan de vergoeding en er is een aanspraakcode (2601) voor deze behandeling.
De KNO-vereniging heeft een kwaliteitsdocument opgesteld waarin de indicaties en de criteria waaraan een centrum dient te voldoen om deze operatie te kunnen doen worden beschreven.  Hiermee beoogt de KNO-vereniging de kwaliteit te kunnen borgen. Voorwaarden zijn onder ander dat er samenwerking met een audiologisch centrum is en dat andere behandelopties kunnen worden aangeboden. De verwachting is dat het zal gaan om maximaal 100-200 implantaties per in Nederland. Het document is voorgelegd aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN), zij hebben positief gereageerd op het document. ZN wijst haar leden op dit kwaliteitsdocument, zodat zij dit in de contractering kunnen meenemen.

Efficiënter, beter én groener: CI-zorg in een stroomversnelling met positief resultaat

(HMH) Een CI, cochleair implantaat als je het volledig uitschrijft, is simpelgezegd een hoortoestel dat je aansluit op een slecht of niet meer werkend slakkenhuis (de cochlea). Het is een behandeling van ernstige (perceptieve) slechthorendheid, die steeds vaker en met goed effect wordt toegepast. Het doel? Mensen weer deel laten nemen aan de samenleving, zonder afhankelijk te zijn van alleen gebarentaal (spraakafzien) of schrijven.
Om te bepalen welke patiënten een grote kans hebben op verbetering van hun kwaliteit van leven met een cochleair implantaat is een zorgvuldige beoordeling nodig. Bij deze beoordeling zijn verschillende zorgverleners betrokken en het kost doorgaans enkele weken. Het Erasmus MC heeft dit nu anders aangepakt en dat blijkt zowel efficiënter, beter voor de patiënten én beter voor het milieu.
De uitkomsten van dit pilotonderzoek werden in het internationale wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Otolaryngology gepubliceerd. De zorgkrant publiceerde recent een goed leesbaar overzichtsartikel.
Efficiënter is dus soms gewoon beter.

Klimaatverandering en Hooikoorts: tijden veranderen

(HMH) heeft u dit jaar opvallend vroeg last van klachten die verdacht veel lijken op allergische seizoensgebonden rhinitis (hooikoorts in de volksmond)? Dat kan kloppen, zelfs al was het nog winter.
 
In een compact en goed leesbaar artikel op de website Folia, nieuwsmedium van de Universiteit van Amsterdam, wordt je meegenomen in hoe het komt dat de ‘pollenkalender’ verandert, wat voor klachten je dus daadwerkelijk kan ervaren én wat je er aan kan doen. KNO-arts Sietze Reitsma legt hoe de verschillende behandelmethoden werken en geeft advies.
 
Het lezen waard, zeker voor iedereen die al opvallend vaak moest niezen de afgelopen weken.

NOS.nl: De berk staat vroeg in bloei en dat betekent snotteren

(TP) De uitzonderlijk hoge temperaturen van februari en maart zijn voor veel mensen aangenaam, maar hooikoortspatiënten hebben pech: het betekent ook jeukende ogen, snotteren en heel veel niezen. Want door die hoge temperaturen staan de katjes van de berk extra vroeg in bloei, waardoor volgende week een hoge pollenconcentratie wordt verwacht.

KNO-arts Amsterdam UMC: Klimaatverandering leidt tot vroeger hooikoortsseizoen

(JB) Het hooikoortsseizoen is vroeg van start gegaan. Door de vroege bloei van berkenbomen en andere lenteplanten hebben veel mensen eerder in het jaar last van hooikoorts. Is dit een gevolg van klimaatverandering? En wat kan je er tegen doen? ‘Het is vaak een kwestie van een neusspray of een tabletje.’

 

Sietze Reitsma, KNO-arts (keel-neus-oorarts) aan het Amsterdam UMC, ziet dat ook. ‘Door het steeds zachter wordende klimaat zien we dat de traditionele pollenkalenders, schema’s waarop het bloeiseizoen van planten gemakkelijk is in te zien, op losse schroeven komen te staan. Volgens die standaardschema’s bloeiden naast de berk ook de els en de hazelaar veel te vroeg dit jaar met als gevolg dat hooikoortspatiënten eerder in het jaar last krijgen.’

Nu.nl: Het hooikoortsseizoen staat voor de deur: Zo leer je pollen herkennen

(TP) Tranende ogen, niesbuien, vermoeidheid en een vervelende hoest: een kwart van de bevolking heeft last van hooikoorts. Nu het hoogseizoen voor iedereen met een allergie voor pollen voor de deur staat, vroegen we experts wat je kunt doen om je klachten te verlichten.

Radar: Wanneer krijg je jouw gehoorapparaat vergoed?

(TP) In de uitzending van maandag 11 maart 2024 bespreken we dat audiciens je soms een onnodig duur gehoorapparaat aansmeren. Dit apparaat krijg je dan niet altijd vergoed van je verzekering, terwijl dit bij 95 procent van de slechthorenden wel kan.

PW: Voor patiënten met oorsuizen wordt het nooit meer stil

(TP) KNO-artsen zien steeds meer mensen, onder wie kinderen van 7 jaar oud, die blijvende gehoorschade hebben opgelopen door lawaai. Zeer zorgwekkend, meent Ivette Gooskens. Dat geldt ook voor het toenemend tekort aan oordruppels. “Verdwijnen nog meer middelen van de markt dan wordt het schipperen en ontstaat onrust onder KNO-artsen.”